Materiaalinformatie

Drukwerktechiek

De zeefdruk is ook wel bekend als doordruk. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een drukvorm. Dedrukvorm wordt een raam gespannen fijn nylon of polyester gaas toegepast waarop een sjabloon is gehecht. De inkt stroomt door de open delen van de drukvorm.

Vervolgens wordt het bedrukte materiaal onder een raam gelegd. Een rubberen rakel zorgt ervoor dat de inkt over het gaas gestreken wordt. Hierdoor wordt de inkt door de openingen van het gaas geperst. Door dit proces komt het ontwerp tot stand. Deze drukwerktechniek vergt nogal veel handwerk.

Zeedruk of doordruk wordt op diverse producten toegepast, waaronder makelaarsborden, kleding, vlaggen, visitekaartjes etc.

Digitaal drukken is de meest recente techniek van drukwerk. Sinds eind jaren negentig is deze manier van drukken sterk toegenomen. Bij digitaal drukken wordt het drukwerk rechtstreeks op het product aangebracht. Dit is te vergelijken met een printer. Deze manier van drukken kent een aantal voordelen. Zo kun je bij digitaal drukken kleinere oplages laten bedrukken, het heeft een snelle productietijd en personalisatie per product is mogelijk.

De producten die wij digitaal drukken zijn onder andere reclameborden, flyers, posters, visitekaartjes etc.

De oudste drukwerktechniek is hoogdruk. Hierbij worden de delen verhoogd die afgedrukt worden. De inkt wordt aangebracht op deze verhoogde delen. Deze manier van drukken komt overeen met stempelen, daarbij komen de verhoogde delen tot het resultaat van het ontwerp. Tegenwoordig wordt deze techniek nauwelijks toegepast.

Hoogdruk is tegenwoordig de meest toegepaste drukwerktechniek. De nieuwere drukwerktechnieken werken beter en zijn efficiënter.

Offset wordt het meest toegepast bij het drukken van grote oplages. Maar hoe gaat offset druk in zijn werk?

Het begint met een fotografisch beeld dat op een aluminium plaat wordt aangebracht. Vervolgens wordt deze plaat vochtig gemaakt waarna de oppervlaktes zonder beeld geen vocht meer zichtbaar is. De inkt wordt aangebracht en het water wordt afgestoten door de inkt, dat komt vanwege de vetheid van de inkt. Alleen deze delen van de aluminium plaat wordt de inkt opgenomen. De inkt wordt vervolgens op een rubberdoek gedrukt, hierdoor ontstaat er een spiegelbeeld van het ontwerp. Tot slot wordt het rubberdoek tegen de grote vellen papier gedrukt, waardoor het gewenste resultaat tot uiting komt.

Voordelen:

  • Heldere weergave met fijn detail en kleurtonen
  • Hoogwaardige kwaliteit afdrukken op diverse papiersoorten
  • Voordelig bij grote oplages
  • Geschikt voor onder andere flyers, visitekaartjes, posters etc.

    Full color digitaal

    Digitaal drukken kan op vier verschillende methodes. Hieronder leggen wij deze vier methodes uit:

    Digitaal Indigo

    Deze manier van drukken werkt snel en biedt hoge kwaliteit drukwerk. Dit is voornamelijk geschikt voor kleinere oplages. Personalisatie per afdruk is mogelijk.

    Digitaal print groot formaat

    Bij grote formaten drukwerk wordt er gebruik gemaakt van Digitaal print. Hierbij gaat het om afmeting van 3 tot 5 meter breed en kan zelfs tot een lengte van 50 meter. De producten die hiermee geproduceerd worden zijn onder andere spandoeken, posters en canvas. De drukkwaliteit haalt de hoogst haalbare resolutie en zijn ook nog eens milieuvriendelijk.

    Digitaal print textiel

    Voor de bedrukking van textiel wordt er gebruiktvan een industriële textiel printer. De voordelen van textiel bedrukken is dat het vanaf zeer kleine oplages mogelijk is en diverse ontwerpen binnen één order. Bij kleine oplages is het dan ook voordeliger om voor digitale print te kiezen dan de zeefdruktechniek.

    Digitaal UV-led

    Dit is een relatief nieuwe en milieuvriendelijke manier van printen op reclameartikelen. Denk hierbij aan producten als aanstekers, telefoonhoesjes en usb-houders. De UV-led techniek kan op alle denkbare materialen worden toegepast. Deze manier zorgt voor een korte doorlooptijd van orders vanwege de snelle droogtijd van de inkt.

    Full color offset

    Offset is de meest toegepaste druktechniek. Zoals onder het kopje offset zie je dat het beeld via een drukvorm en rubberdoek wordt overgebracht op papier. Dit is voornamelijk voordelig wanneer er voor grote oplages gekozen wordt. Doordat er met drukplaten gewerkt wordt die voor elk ontwerp een andere drukplaat nodig heeft. Een ander voordeel is de speciale luxe afwerkingsmogelijkheden

    Het verschil tussen digitaal en offset

    Het grote verschil tussen digitaal en offset drukken zit voornamelijk in de kosten. Bij digitaal drukken liggen de variabele kosten hoger waardoor bij hogere oplages offset drukwerk de voorkeur krijgt. Voor spoedopdrachten is digitaal drukwerk de beste keuze vanwege de snelle droogtijd van de inkt.

    Kleur en afwerking

    Kleuren zijn een belangrijk elementen voor het ontwerp. De kleur zegt veel over de uitstraling van ontwerp en het product. Daarom willen wij ervoor zorgen dat u de juiste kleuren in de hoogste kwaliteit ontvangen. Bij het ontwerp kunt u zelf kiezen voor RGB, PMS of CYMK kleuren. Hieronder meer informatie over de diverse kleursoorten.

    RGB

    RGB staat voor de kleuren rood, groen en blauw. Wanneer u gebruik maakt van de RGB kleuren dan werkt u met zes cijfers die aangeven om welke kleur het gaat. Rood wordt aangegeven door de eerste twee cijfers, de twee opvolgende cijfers staan voor de kleur groen en als laatste geven de twee laatste cijfers de kleur blauw aan. RGB kleuren zijn bedoeld voor monitoren waaronder uw beeldscherm. Zo werkt RGB met licht in tegenstelling tot PMS en CYMK die met inkt/pigmenten werken. RGB kleuren zijn dan niet geschikt voor drukwerk

    Wanneer u een ontwerp aanlevert met RGB kleuren, dan moeten deze kleuren worden omgezet in CMYK.U moet rekening houden dat de kleuren hierdoor niet meer 100% overeenkomen met het drukwerk.

    Als u een ontwerp heeft in RGB kleuren kunt u ze omzetten naar CMYK kleuren. Dit kunt u doen door het bestand te exporteren naar PDF/X-ia:2001 met het profiel Fogra 27. Lukt het niet of kunt u het niet, dan kunnen wij dit ook voor u doen. Let op, wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor kleurafwijkingen.

    Nog geen ontwerp? zorg dan direct voor een ontwerp met CMYK.

    PMS

    PMS staat voor Pantone Matching System. Elke kleur heeft zijn eigen unieke code. Het voordeel is dat alle Pantone kleuren wereldwijd gelijk zijn. PMS kleuren zijn geschikt wanneer het ontwerp één tot vier verschillende kleuren bevatten. Het gebruik van de PMS kleuren kunt u het best toepassen op uw huisstijl bijvoorbeeld. Bevat het bestand meer dan vier verschillende kleuren, maak dan gebruik van CMYK.

    CMYK

    CMYK staat voor de vier kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Dit wordt toegepast bij full color drukwerk. Zorg voor de omzetting van CMYK naar een PDF bestand, dat u het profiel Fogra 27 kiest.Hierdoor zorgt u ervoor dat de kleuren zoveel mogelijk overeenkomen met het drukwerk.

    Een transparante ondergrond kan voor diverse redenen toegepast worden. Het kan bijvoorbeeld effecten opwekken waardoor juist het ontwerp naar voren komt en in sommige gevallen is dit noodzakelijk. Denk maar aan plexiglas reclameborden of raamstickers.

    Beperkingen

    U moet bij het ontwerp van transparante ondergronden rekening houden met beperkingen tot de wit tinten. Deze kleur komt niet tot uiting in het ontwerp. De wit tinten van full color zijn afkomstig van het materiaal waarop gedrukt wordt. Dus let goed op met transparante ondergronden en wit tinten in uw ontwerp, deze uiten zich tot transparant.

    OneWay Vision

    De One Way Vision is een speciale manier van transparante drukken. Hierbij weergeeft de ene zijde een afbeelding en aan de andere zijde een semi-transparant effect. Dit komt door kleine gaatjes die geproduceerd zijn tijdens dit proces. Het effect wordt ook wel vitragegordijn genoemd.

    De afwerkingsmogelijkheden onder onze producten kunnen op diverse manieren bewerkt worden. U kunt denken aan producten die een gebruikelijke vorm aanhoudt, maar ook bijzondere en gestroomlijnde afwerkingen zijn mogelijk. Dit kunt u zelf aangeven hoe de afwerking wilt hebben. U kunt dit aangeven bij uw Offerte aanvraag.

    Nummeren

    U kunt uw producten uniek laten maken om bijvoorbeeld namaak te voorkomen. Bij unieke producten kunt u denken aan consumpties, toegangsbewijs en andere unieke/persoonlijke producten. U kunt drukwerk op twee verschillende manieren laten nummeren:

    Direct laten drukken bij digitaal drukwerk.
    Hierbij worden de nummers direct op het drukwerk gespoten. De nummer worden per door het apparaat geteld waardoor elk drukwerk een uniek nummer heeft. U moet rekening houden met het bestand wat u uploadt. Dit bestand moet voldoen aan een grootte van 40x10mm waarbij het product een lichte ondergrond moet bevatten. U wilt natuurlijk wel zichtbare nummers op uw drukwerk hebben. Wilt u afwijkende nummers of unieke kortingscodes aanleveren, doe dit dan via een Excelbestand.

    Stansen

    Hierbij kunt u gewenste afwerkingsvormen aanleveren. Door uw unieke afwerking van hoeken valt uw drukwerk extra op. U dient een apart EPS-bestand aan te leveren voor de optie stansen. Hierbij geeft u aan wat de vormen van de lijntekeningen zijn, waar wij het gewenste drukwerk aan u leveren.

    Boren

    U kunt ervoor kiezen om gaten in uw drukwerk te laten boren. Dit kunt u zelf aangeven bij het aanleveren van uw product. Gaten in uw drukwerk kan verschillende functies bevatten. Denk bijvoorbeeld aan drukwerk dat opgehangen wordt of in meerdere oplages bij elkaar gehouden worden. Let wel op dat u de boorgaten duidelijk aangeeft door middel van een opvallende kleur.

    Rillen

    Rillen is eenvoudig het aanduiden van vouwlijnen in het drukwerk. Dit zorgt ervoor dat op die lijn een strakke vouw gemaakt kan worden. Het papier waar de vouwlijnen zijn aangegeven worden niet geperforeerd. Dit houdt in dat het papier niet snel scheurt. Ook hierbij moet u goed opletten met het aanleveren van het bestand met duidelijke vouw- of rillijnen. Onderscheid dit met een opvallende kleur.

    Perforeren

    Perforeren is het proces waar de scheurlijnen in het drukwerk worden aangebracht. De scheurlijnen zorgen ervoor dat het drukwerk eenvoudig op die plaatsen af te scheuren zijn. Het resultaat is dat u een strakke afscheurde lijn krijgt. Geperforeerde lijnen zijn gebruikelijk bij consumptiebonnen, entreekaarten, krasloten etc. Net als bij het de hiervoor genoemde processen zou u hier ook rekening moeten houden met duidelijke aanduidingen van perforatielijnen. Dit kunt u doen in de vorm van stippellijnen. Stuur uw aanleverproduct met opvallende kleuren voor de perforatielijnen.

    De meeste printers zijn uitgerust met één formaat, zo ook de professionele drukpersautomaten. Na het drukken wordt het drukwerk tot een kleiner formaat gesneden. Om technische redenen kan het formaat een beetje afwijken, houd rekening met afwijking van ongeveer 3mm. Bij grotere formaten dan een meter kan dit zelfs tot 2,5cm oplopen.

    Waarmee zou u rekening moeten houden bij het aanleveren van uw drukwerk?

    Als u zeker van wilt zijn dat er geen witte randen in uw drukwerk aanwezig is, zorg er dan voor dat het aan elke kant minimaal 3mm uitsteekt van het gewenste formaat. Om geen belangrijke elementen weg te snijden in uw drukwerk, zou u rekening moeten houden met de speling van 3mm dat daar geen belangrijke elementen aanwezig zijn. Dus teksten, logo’s of andere belangrijke elementen buiten de 3mm afloop houden. Bij RELCAMEBORDEN is de snijmarge 10mm.

    Aangeleverd zonder afloop?

    In dit geval zullen wij uw aanleverproduct vergroten dat aan de afloop van 3mm voldoet. Wanneer wij denken dat de belangrijke elementen ontbreken door het vergroten van uw aanleverproduct, dan sturen wij u een bericht hierover. Mocht het aanleverproduct veel kleiner te zijn dan gewenst, dan zullen wij het vergroten tot het gewenste formaat. Ook hierbij geldt voor belangrijke elementen die kunnen ontbreken, houden wij u ervan op de hoogte.

    Geen ervaring met snijlijnen en/of afloop?

    Geen probleem, wij staan voor u klaar om dit voor u te doen. Wij controleren uw aanleverproduct en zullen vervolgens advies uitbrengen. Kleine aanpassingen doen wij kosteloos.

    Bij het bedrukken van uw drukwerk kunnen er diverse papiersoorten gebruikt worden. Daarom kunnen kleuren per papiersoort anders uitvallen dan in werkelijkheid. Dit heeft te maken met coated of uncoated papier. Hieronder worden de termen coated en uncoated uitgelegd.

    Coated papier

    De eigenschap van coated papier is de dunnen strijklaag aan beide zijden. Het oppervlakte is hierbij gesloten waardoor de kleursterkte groter is dan bij uncoated papier. Het enige nadeel van coated papier is dat de kleurtinten 50% minder worden weergeven. Coated papier wordt voornamelijk gebruikt voor brochures, folders en flyers.

    Uncoated papier

    In tegenstelling tot coated papier bevat uncoated papier geen strijklaag. Dat betekent dat uncoated papier een op structuur heeft. Door de open structuur van uncoated papier absorbeert ongeveer 20% meer inkt. Uncoated papier wordt voornamelijk gebruikt voor enveloppen, briefpapier etc.

    Zichtbaar verschil

    Coated papier is te herkennen aan de half glanzende en glanzende coating die over het papier heen zit. Uncoated papier heeft vaak een extra matte uitstraling en is te herkennen aan de inkt die als ware geabsorbeerd wordt door het uncoated papier.

    Kleuren

    Kleuren op uw beeldscherm of een geprint voorbeeld zijn geen geschikte manieren om kleuren te bepalen in uw drukwerk. Dit zorgt vaak voor afwijkende kleuren. Wilt u een goede indicatie, maak dan gebruik van een kleurenwaaier. De kleur van het papier is mede bepalend voor het resultaat van de kleuren van het drukwerk. Wanneer u voor een gelig papiersoort kiest, dan zullen de kleuren anders uitkomen dan op een wit papiersoort. Houd dus ook rekening met de keuze van de kleuren in combinatie met de kleursoort van het papier. Ontwerpt u in Adobe Indesign, Illistrator of Photoshop of bestaat een ander bestand uit PMS kleuren, kies dan wel de juiste kleurstaal. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dit doet.

    New Colour Swatch > Colour Mode en dan kiest u voor Pantone Solid Coated of voor Pantone Solid Uncoated. Het bestand slaat u dan vervolgens op als PDF met het profiel PDF/x-1a:2001.

    Ontwerpt u met CMYK kleuren in je ontwerp?

    Dan moet u het uiteindelijke ontwerp opslaan als PDF met het profiel Fogra27.
    Wanneer je deze instellingen aanhoudt dan zal uw drukwerk het meeste overeenkomen met de kleuren die je gekozen hebt. Houd er rekening mee dat het uiteindelijke drukwerk altijd iets kan afwijken, aangezien meerdere factoren een rol spelen, zoals de keuze voor de papiersoort.

    Algemeen

    U kunt uit diverse papiersoorten kiezen. Een groot deel hiervan is gekwalificeerd als “houtvrij”. Dit heeft te maken dat er geen hout meer gebruikt wordt voor de productie van dit papiersoort. Dit is een duurzame productiemanier van dit papier. Houtvrij papier is gemaakt van lignine, dat is een stof die van nature in hout zit. Dit papiersoort heeft zo zijn voordelen: door veroudering vergeelt het niet of nauwelijks en het is bovendien veel sterker.

    Vroeger werd lignine verwijderd door chloor te gebruiken. Tegenwoordig wordt houtvrijpapier op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit papiersoort kunt u zelf kiezen, bijvoorbeeld voor uw visitekaartjes of andere producten.

    Wij begrijpen dat u natuurlijk niet alle begrippen kent. Daarom zijn wij er voor u om dit uit te leggen. Een aantal belangrijke begrippen en standaarden die wij toepassen kunt u hieronder vinden.

    (A-B-)Formaten

    (A-B-)formaat is een eenheidsformaat voor papier, waaraan drukpersformaten zijn gerelateerd.
    Dit zijn de meest gebruikte formaten:

    A0: 84 x 118,8 cm l
    A1: 60 x 84 cm l
    A2: 42 x 60 cm l
    A3: 29,7 x 42 cm l
    A4: 21 x 29,7 cm l
    A5: 14,8 x 21 cm l
    A6: 10,5 x 14,8 cm l
    A7: 7,4 x 10,5 cm l
    A8: 5,2 x 7,4 cm

    B1: 70 x 100 cm l
    B2: 50 x 70 cm

    Kleuren

  • 1/0 bedrukt = Enkelzijdig 1 kleur bedrukt
  • 2/0 bedrukt = Enkelzijdig 2 kleuren bedrukt
  • 3/0 bedrukt = Enkelzijdig 3 kleuren bedrukt
  • 4/0 bedrukt = Enkelzijdig full color bedrukt
  • 4/1 bedrukt = Voorzijde full color bedrukt, achterzijde 1 kleur bedrukt (zwart)
  • 4/4 bedrukt = Dubbelzijdig full color
  • Het getal voor de slash (/) is het aantal kleuren op de voorzijde, het getal achter de slash (/) is het aantal kleuren op de achterzijde van het drukwerk.

    Gramgewicht

    Benaming voor de massa per oppervlakte van papier, aangegeven in grammen per vierkante meter, aangeduid als g/m2.

    Offset drukken

    Het offset drukken is meest populaire manier van drukken. Ongeveer 90% van het drukwerk in Nederland gebeurt via offset drukken.

    Offset drukken gaat gepaard met twee elementen: water en inkt. Het zijn twee elementen die niet goed samen gaan, maar voor het productieproces is dit noodzakelijk. Het beeld op de metalen drukplaat wordt gecreëerd door eerst de plaat vochtig te maken. Vervolgens wordt de inkt aangebracht op vet aantrekkende delen. Dit is het beelddruk. Via een rubber cilinder wordt drukwerk aangebracht op het papier. Het resultaat is direct zichtbaar.

    De mogelijkheden binnen offset drukken zijn breder dan andere manier van drukken. U kunt denken aan mogelijkheden in formaten, vormen, papiersoort, kleuren en afwerkingen. Deze manier van drukken heeft een grotere omvang van drukken dan de diverse andere manieren.

    Digitaal drukken

    Natuurlijk drukken wij ook digitaal. Dit gebeurt via een enorme digitale drukker(printer). Wij willen u de beste kwaliteit leveren en daarom maken wij gebruik van een hoogwaardige kwaliteit printer van HP. De kwaliteit van drukken op deze manier is nauwelijks te onderscheid en offset drukken. Ook de afwerking laat te wensen over. Vouwen, snijden en nieten kan op vele verschillende manieren.

    Het voordeel van deze manier van drukken is dat er geen drukplaten van toepassing nodig zijn. Hierdoor liggen de kosten voor het opstarten veel lager dan bijvoorbeeld offset drukken. Bovendien is de levertijd via digitaal drukken veel korter, hierbij kan elk uniek exemplaar worden gedrukt zonder daarbij het hele proces te moeten veranderen. Als u het nog iets snel wilt aanpassen, is daar nog ruimte voor. Let op dat dit wel op aanvraag kan. Zodra alles al gedrukt is, kan dit niet meer aangepast worden. Digitaal drukken is alleen gunstig voor kleine oplages, omdat de doorlooptijd relatief lang is en de machines voornamelijk functioneren op kleine oplages.

    Wij kunnen alleen digitaal drukken tot A3+, dit kan van 1 tot 6 kleuren variëren en op papier tot ongeveer 400 gram.

    Voordelen van offset drukken en digitaal drukken

    Offset drukken:

  • Lage kosten voor kleine oplages
  • Hoogwaardige kwaliteit drukwerk
  • Afwerking op alle mogelijke manieren
  • Digitaal drukken:

  • Drukwerk in fullcolor
  • Voor grote oplages voordelig
  • Snelle levertijden
  • Opstartkosten zijn laag
  • Elke afdruk kan uniek gedrukt worden
  • CMYK

    CMYK staan voor de 4 basis kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Ook staat 4Kprint voor onder andere deze 4 Kleuren. 4K heeft voor ons meerdere betekenissen. De kwaliteit 4K en nog eens: Korting, Kwaliteit, Korte levertijd en Klantgericht. Deze 4 kleuren komen uit tot elke kleur. Wit is de vaak de kleur waarop gedrukt wordt, dus vandaar dat deze kleur hier niet bij staat.
    De C staat voor Cyaan ofwel BLAUW
    De M staat voor Magenta ofwel ROZE
    De Y staat voor Yellow ofwel GEEL
    De K staat voor KEY ofwel zwart

    PDF-bestanden

    PDF-bestanden worden toegepast bij het uploaden van uw ontwerpbestand. Dit is een universeel bestand dat gemakkelijk uit te wisselen is. De meeste drukkerijen werken met PDF-bestanden.

    EPS-bestanden

    EPS-bestanden worden gebruikt om vectorgrafieken, geformateerde teksten, rastergrafieken met tussentinten en hele layout paginas op te slaan. Hierbij kunt u denken aan lijntekeningen en logo’s.

    Tiff-bestanden

    Het is ook mogelijk om tiff-bestanden(.tiff) te sturen. Het voordeel van de tiff-bestanden is dat het flexibeler is dan andere bestanden. Veel bestanden bevatten vaste velden en dus niet te wijzigen zijn. Tiff-bestanden toelaatbaarder en toegankelijker op het gebied van wijzigingen aan standaarden binnen het bestand. U kunt hiermee specifieker te werk gaan en belangrijke afwerkingen en informatie naar uw eigen hand zetten.

    Aanleverformaten

    Wij ontvangen het liefst PDF-bestanden of kant-en-klare drukbestanden afkomstig van Adobe Illustrator, Adobe Indesign of Adobe Photoshop. Hiermee kunnen wij direct aan de slag gaan. Graag ontvangen wij ook afbeeldingen die minstens 300 DPI bevatten. Dit heeft te maken met het verlies van de kwaliteit van uw afbeelding. Het zou namelijk zonde zijn als uw afbeelding niet zuiver op het drukwerk komt te staan. Let dus goed op voordat u het bestand verzend. Maakt u gebruik van een vectorgrafiek formaten, dan moeten alle teksten in PATHS worden omgezet. Andere bestanden kunt u ook aanleveren, maar houd rekening met enige omzettijd.

    Snijmarge

    Bij het aanleveren van de bestanden in de juiste formaten, dient rekening gehouden te worden met een snijmarge van 3mm aan alle zijden. Dus zorg ervoor dat aan deze zijden geen belangrijke informatie, logo’s of andere belangrijke ontwerpen staan. Zorg het liefst voor witte randen van 3mm in het juiste formaat. Voor meer informatie over snijmarges kijk op: Snijlijnen en afloop.

    DPI

    DPI staat voor Dots Per Inch. Dots staat voor de eenheid van de resolutie uitgedrukt in punten per inch. DPI is voor ons van groot belang dat dit goed aangeleverd wordt. De kwaliteit van uw drukwerk wordt hierdoor bepaald. De standaardresolutie is vaak 72 DPI, wij ontvangen graag 300 DPI om de beste kwaliteit te krijgen in uw drukwerk.

    Lamineren

    Lamineren het is aanbrengen van een transparante laag die het drukwerk extra beschermt. U heeft keuze uit een matte of glanzende laag.

    PMS kleuren

    PMS is een kleurensysteem dat veel gebruikt wordt en overal ter wereld hetzelfde is. Het is gebaseerd op acht verschillende kleuren: groen, diepblauw, geel, warm rood, robijn rood, rhodaminerood, cyaan en paars. Zwart en wit worden niet onder kleuren verstaan maar maken ook onderdeel uit van de PMS kleuren. Uit al deze kleuren zijn maar liefst duizend verschillende kleuren te mengen. Elke kleur heeft zijn eigen unieke kleurcode.

    Spot-UV

    Spot-UV is een optie die u bij bepaalde producten kunt toepassen. Het geeft bij onder andere visitekaartjes een luxere afwerking waardoor ze nog meer opvallen. De spot-UV zorgt voor een glanzend effect. Dit kunt u toepassen bij het ontwerp wat u graag wilt laten opvallen. Te denken is aan uw logo of tekst.

    Cold foil

    Cold foil is een andere optie om bepaalde delen van uw drukwerk met een opvallende afwerking te personaliseren. Hierbij gaat het om een zilverkleurige metallic afwerking. U kunt ervoor kiezen om dit op het hele oppervlak toe te passen. Wilt u dit liever op bepaalde delen van het drukwerk toepassen? Geen probleem, ook dat is mogelijk.